Evenimente

PRO ISTORIA FEST - CETATEA ENISALA (EDITIA II)

Cel mai amplu festival itinerant de promovare a obiectivelor cultural-istorice şi turistice din Romania readuce muzica buna si traditiile locale la poalele Cetatii Enisala.

 

Cea de a doua ediţie Pro Istoria Fest va avea loc în zilele de 28 şi 29 august, sub forma unui festival adresat iubitorilor de muzica si de activitati in aer liber de toate varstele. Farmecul festivalului va fi sporit de peisajul superb care inconjoara cetatea si de lacul Razelm care se asterne la picioarele privitorilor.

În programul Pro Istoria Fest 2015 îi regăsim în data de 28 august  pe Nicu Alifantis & ZAN, Mircea Vintilă, Alexandra Uşurelu si Zoli Toth Project, iar în data de 29 august pe Mircea Baniciu, Marius Baţu, Alina Manole si grupul Folk Frate!. Pe lângă asta, spectatorii vor fi întâmpinaţi în cele doua zile de festival cu spectacole de folclor local şi teatru de păpuşi. Pro Istoria Fest pune la dispoziţia participanţilor activităţi pentru toate vârstele: ateliere de modelaj, sculptură, pictură şi împletituri, tenis de masa, tir cu arcul, înălţare de zmee, pinata şi multe alte jocuri. Cantecele se vor auzi pana tarziu in noapte in jurul focului de tabara pregatit de organizatori.

Pro Istoria Fest este un proiect al Asociației Star Education, demarat în 2011 cu promovarea cetăților Poenari, Râșnov și a Curții Domnești din Târgoviște. În anii următori a continuat cu şase alte noi locuri  de mare însemnătate istorică din România: Cetatea de scaun a Sucevei, Muzeul Goleşti, Cetatea Enisala, Cetatea Sighişoara, Ulpia Traiană Sarmizegetusa, Cetatea Deva. Pro Istoria Fest își propune să aducă muzica prezentului în slujba trecutului.

Asociația Star Education a fost înființată în anul 2007 de către Anca Lupes și Zoli Toth. În cei 8 ani de existență, Asociația a implementat numeroase proiecte, fie ele culturale (Zoli Toth Project — Bach în Showbiz, On Air Music Awards), ecologice (Ecofrecventa, Earth Hour, B'estfest Green Village) sau de turism (Pro Istoria Fest).

Pro Istoria Fest face parte dintr-o serie de proiecte al căror start a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, Axa 5 — Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, domeniul principal de intervenție, 5.3 — Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică.

Ediţia 2015 a festivalului Pro Istoria Fest de la Cetatea Enisala este cofinanţată de Consiliul Judeţean Tulcea şi susţinută de Consiliul Local Sarichioi.

 

 

PRO ISTORIA FEST - CETATEA ENISALA (EDITIA I)

Festivalul Pro Istoria Fest revine! Vara aceasta, Asociatia Star Education te invita sa faci cunostiinta cu cele mai frumoase cetati din Romania, in cadrul unor evenimente pline de culoare, muzica si traditie! 

Pe 21-22 iulie 2012, te asteptam la Cetatea Enisala, in judetul Tulcea! Am pregatit o multime de surprize:

  • ateliere de creatie pentru copii: spada si miscare scenica, cioplit si olarit, teatru si dans, tir si tras cu arcul, dar si o scoala de iconografie si heraldica (pictura pe scut de lemn)
  • atelierele pentru adulti: aruncarea cutitelor, folosirea spadei si a sabiei, tranta – lupta romaneasca, concurs de tras cu franghia
  • teatru de papusi
  • face painting, baloane modelate si animatie pentru copii
  • concerte: Corina, Foisorul de Folk, Ana Lesko, Holograf, Elena Gheorghe, Vunk, Sistem
  • foc de artificii

Vino sa descoperi singura cetate medievala din Dobrogea, ridicată de puterea imperiala bizantina şi de cea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII –lea! Drumul de acces te va aduce pana la poarta de intrare, iar zona beneficiaza si de spatiu de campare.